Hela 48 personer kom till företagarfrukosten för att lyssna till det senaste "skvallret". |
Det var två av nyheterna som avslöjades när besökarna på fredagens företagarfrukost uppmanades att skvallra om vad som händer i deras verksamheter.
Och det var många glada besked som lämnades. Se mer nedan:
Fredagens företagarfrukost hade lockat 48 nyfikna. Rekord! (Julfrukosten undantagen).
AB NIAN:
Landets bästa återförsäljare när det gäller snöskotrar av märket Arctic Cat.
BRÖDERNA ÖHMAN AB, TVÄRÅN:
Börjar bli ett riktigt storföretag i Älvsbyns kommun. Brödernas maskinentreprenad sysselsätter i dag 83 personer! Efter flera års arbeten med Botniabanan heter numera bolagets nya storkund Northland som förbereder gruvbrytning Kaunisvaara utanför Pajala.
Lisa Lundström. |
HELENAS DAMMODE:
Ny ägare sedan en tid är Lisa Lundström som tidigare hette Zetterlund i efternamn.
Lena Fernberg. |
PÅ NYTT JOBB:
Lena Fernberg, ursprungligen från Vistträsk (vilket gillades och betonades av Bill Nilsson, kommunalråd, som själv bor i samma by), är ny personalchef på Älvsbyhus. Men numera bor hon i Älvsbyn.
Britt Hällerstrand. |
SPP:
Britt Hällerstrand berättade att SPP utökar sitt kontor i Älvsbyn med ytterligare en anställd. Totalt har nu företaget, som arbetar med sparande och försäkringar, tre anställda i sitt kontor på Kyrkmalmen.
Lars-Göran Öhlund. |
SPIKAB:
Satsningen på webshopen blev lyckad. Kanske för lyckad.
- Bygghandlarna blev sura och vi förlorade många av dem. Men nu har vi hittat en ny lösning och ett bra distributionssätt. Förhoppningsvis återfår vi alla våra gamla återförsäljare, meddelade Lars-Göran Öhlund, VD, och fortsätter:
- Efter tio års kräftgång hoppas vi vara tillbaka på banan ingen.
Elisabeth Nordström. |
ÄLVSBY-TRYCK:
- Vi har fått uppdraget att utforma hemsidan för Entreprenörscentra. Ett omfattande jobb där vi tar hjälp av bland andra Nils Nilsson, grundare och ägare av Ishare, avslöjade lisabeth Nordström, VD.
Nils Nilsson. |
ISHARE AB:
Bolagets ägare, Nils Nilsson, har flyttat sin verksamhet från IT-byn till huset till kyrkmalmen tillsammans med bland andra skogsstyrelsen. Nilsson är utbildad systemvetare och arbetar huvudsakligen med webbsidor och allmänprogrammering.
- Bolagets engelska namn Ishare betyder på svenska "jag delar". Men de flesta säger Is-hare, förklarade Nilsson med ett skratt.
- Först hade vi filmen Isdraken som spelades in här. Nu har vi även fått en ishare, inflikade Bill Nilsson.
Marina Nyberg. |
STORFORSEN HOTELL:
Bokningsläget är gott.
- Mycket är på gång under sommaren och hösten i vårt område. Det ser mycket positivt ut för vår del, meddelade Marina Nyberg, hotellchef.
Bland de större evenemangen märks Diggiloo-gänget som kommer tillbaka den 18 juli. Under årets turné firar Diggiloo tioårsjubileum. Den 7 juli uppträder Idol-vinnaren Amanda Fondell med flera på den vackra naturscenen vid forsen.
Förra årets jul- och adventsaktiviteter blev också lyckade.
- Vi hade fullt under julmarknaden och under hela julsäsongen fördubblade vi antalet gäster under 2011 jämfört med samma period 2010, avslöjade Marina.
- Framför allt lockade aktiviteterna många från Västerbotten. Nu ser vi fram mot ytterligare en spännande höst och hoppas att våra 144 rum och tolv stugor fylls.
Birgit Nilsson. |
KÖPMANNAFÖRENINGEN:
Birgit Nilsson, tidigare socialchef i Älvsbyns kommun under 18 år, är fortfarande mycket aktiv.
- Ibland känner jag hur det kryper i kroppen.
Hon är nyvald ordförande i Köpmannaföreningen.
- Jag blev uppringd i januari och var lite tveksam och nervös om det var en syssla för mig.
Men Birgit lät sig bli övertalad.
- Det ångrar jag inte. Uppdraget är en utmaning och skitkul.
Birgit påpekade också tydligt sin vision att göra Älvsbyn till en inflyttningsbygd.
- Jag kom själv hit för 40 år sedan och blev kvar. Varför görs inte mer för att locka hit folk? undrade hon.
Anneli Johansson. |
ALL MECANSERVICE AB:
Bolaget, som reparerar entreprenadmaskiner, fortsätter att växa.
- Vi nyanställer en ny ung duktig kille var sjätte månad, berättade Anneli Johansson, VD.
Den huvudsakliga verksamheten består av service och reparationer på skogsmaskiner, jordbruksmaskiner, entreprenadmaskiner och lastbilar. Verkstaden rymmer upp till fem maskiner samtidigt.
Men All Mecanservice arbetar även ute i fält med fyra stycken fullutrustade servicebilar redo att rycka ut vid behov.
Gruvsatsningarna i Kiruna och Pajala har breddat All Mecanservices verksamhet.
Sedan 2009 har även bolaget en matservering i Älvsbyn.
Maria Norén. |
FLORISTEN AB:
Blombutiken har växtkraft. Nyligen anställdes en fjärde person. Det kan även bli aktuellt även med säsongsanställningar under våren.
- Jämfört med första kvartalet föra året har vi ökat försäljningen med mellan 20 och 30 procent, förklarade Maria Norén, som äger butiken tillsammans med Ida Öberg.
Floristen har i dagsläget tre heltidsanställda och en på 75 procent.
Maria passade på att berömma kommunen för deras lyhördhet beträffande barnomsorgen.
- Tidigare stängde förskolorna klockan 18:00. Det skapade problem för oss, och säkert många andra, eftersom butikerna stängs samma tid. Att dagissvängen nu har personal fram till 18:30 underlättar väsentligt.
Monica Johansson. |
ÄLVSBY FOLKHÖGSKOLA/ÄLGSKIDSKYTTE
Folkhögskolans "hotell" är fullbokat i helgen.
- Dels har vi 25 gäster som ska delta i älgskidskyttetävlingen och dels en massa skoterfolk som ska medverka i helgens crosstävlingar på Högheden, berättar Monica Johansson, föreståndare.
Hon gläds åt att allt fler hittar till folkhögskolan och puffade för nya Galleri K.
Johansson berättade också om eldsjälen Matti Tuuris ambition att göra Älvsbyn till svenskt centrum för älgskidskytte och få arrangemanget av nordiska mästerskapen.
- I Finland är älgskidskytte jättestort. Det kan bli något här också. Vem som helst är tydligen välkommen att prova på, förmedlade Monica med ett skratt.
SPIRA FYRKANTEN:
- Av 25 miljoner finns bara en kvar. Det är en bekräftelse på vilken framgång projektet varit och det har gett inte minst älvsbyborna möjlighet att förverkliga flera goda idéer, påpekade Bill Nilsson som är ordförande i styrelsen.
Spira Fyrkanten jobbar med att skapa möjligheter för människor på landsbygden. Syftet är att främja och driva lokal utveckling i de fyra kommunerna Älvsbyn, Piteå, Boden och Luleå med visionen att bygderna ska bli mer attraktiva att verka, bo och växa upp i.
ÄLVSBYHUS:
Landets största småhustillverkare planerar att, i likhet med exempelvis IKEA, starta eget finansbolag.
- Markanden för nybyggda villor krymper i Sverige. Orsaken är det nya bolånetaket, berättade Kent Johansson, VD.
Bankernas krav på 15 procents kontantinsats gör att många inte har råd att köpa sig sitt drömhus.
Därför har Kent Johansson och hans bror, som är vice VD, diskuterat att starta ett eget finansbolag för att hjälpa intresserade köpare.
- Det handlar om att nyttja vår egen kassa helt enkelt. Vi är garanterat den enda hustillverkare som kan göra det. Så jag och Stefan tittar på hur man skulle kunna sy ihop ett finansieringssystem.
Förhoppningen är att få fart på försäljningen i Sverige där markanden på kort tid sjunkit från runt 8 000 nya villor per år ned mot 5 000.
- Vi har ett mål att sälja tusen hus i år, påminde Kent Johansson.
Men prognosen ser dyster ut.
- Hamnar vi ner mot 800 hus så är det inte ekonomiskt försvarbart att ha kvar fyra husfabriker. Då klarar vi hela produktionen i Älvsbyn. Vi har redan dragit ner på produktionen i vår finska fabrik och flyttat folk till Älvsbyn för att behålla kompetensen här.
På tal om kompetens så beskrev Kent Johansson svårigheten att rekrytera höga tjänstemän.
- Vi är mitt i en generationsväxling. Kul att ha vår nya personalchef Lena Fernberg med hit, tyckte Älvsbyhus VD som var synligen nöjd med den värvningen.
Däremot har jakten på ny ekonomichef gått i stå.
- Vi har försökt i fyra månader och haft intressenter både från Göteborg och Kanada. Men allt faller på boendefrågorna. Det brådskar att ta fram attraktiva strandnära tomter.
Älvsbyhus söker också ny försäljningschef med ansvar för Sverige.
- En grannlaga uppgift men inte lätt.
Ett ljus i mörkret är de ökade bostadsbehoven i Kiruna, Malmfälten och Pajala.
- Jag hade ett samtal med Jonny Lantto på Northland och han berättade om behov av ett 50-tal hus i Kaunisvaara. Då börjar man dregla, erkände Kent.
POLARBRÖD:
2011 blev ett rekordår! Omsättningen uppgick till 801 miljoner kronor.
- Vi är jättenöjda, förklarade Elisabeth Nilsson Singh, ordförande i moderbolaget Polinova AB.
Även detta år har fått en rekordstart.
- Vår jubileumskaka säljer över förväntan. Vi kommer att behöva anställa ytterligare ett skiftlag med 24 personer under tio veckor, avslöjade Nilsson Singh.
På tal om jubileum; Polarbröd fyller firar 40 år och bjuder bland annat på ett utstickarpris till företag med goda idéer och en miljöriktig verksamhet. Vinnaren belönas med en 100 grams guldtacka från Boliden.
- Själva siktar vi på att blir ett långsiktigt hållbart företag på alla vis, berättade Nilsson Singh.
Det gäller ekonomisk, ekologiskt och socialt.
UDDA ÄVENTYR:
Udda Äventyr handlar inte bara om hästridningar i underbar natur. Bolaget erbjuder också sedan många år så kallad Heliski. Det innebär att skidåkare med helikopter flygs upp till orörda fjälltoppar för härlig skidåkning i opistad terräng.
- Verksamheten har tagit lite tid att utveckla. Men nu ser vi en ökad efterfrågan. Som ni vet gillar jag uppmärksamhet och flera branschtidningar kommer att skriva om oss, meddelade ägaren Rikard Öhman.
Skidåkningen bedrivs i Kvikkjokksfjällen och för kunderna väntar ett slags all inclusive-paket.
- De får lagad lunch på fjället av professionella kockar. Skidåkningen görs med utbildade guider. Sedan väntar en fantastisk middag i stugbyn Orrenjarka (Ekorrudden på samiska, redaktionens anmärkning), berättade Öhman.
GODSTERMINALEN:
Efter strul med statliga Green Cargo, som ett tag såg ut att få hela drömmen om en godsterminal i Älvsbyn att spåra ur, har nytt hopp tänts.
- Ingenting ont som inte har någonting gott med sig. Tillsammans med Älvsbyhus och Polarbröd har vi hittat nya intressenter och kunder. Det ser lovande ut, berättade Anders Lidström, prövad projektledare.
Ett nytt transportföretag (troligen Real Rail, redaktionens anmärkning) planerar att göra Älvsbyn till bas för kombitrafiken på järnväg i Norrbotten.
- Det innebär bland annat att vi kommer att lagerhålla bilar på terminalen, förklarade Lidström som inte hade mycket till övers för Green Cargos och regeringspolitikernas sätt att arbeta.
- Tidigare kunde Green Cargo boka upp alla spår på stationsgården även om de inte hade några vagnar. Det är som om en enskild bilist skulle få ensamrätt på E4:an.
AIR STAR AB:
Ventilationsföretaget Air Star står inför ett stort genombrott. Bolaget ska leverera 700 aggregat av sin nya undergolvsventialtion till två skyskrapor i Korea.
- Ett litet projekt i sammanhanget men stort för oss, förklarade Johan Lindbäck, styrelseledamot.
Han berättade också att Air Star redan räknar på större jobb i Asien.
- Vi håller tummarna, känner vind i seglen och ser ljuset i tunneln. Men det är inte tåget, skämtade Lindbäck.
Att det nya ventilationssystemet lanseras i Asien beror på att den svenska marknaden är trög vad beträffar förändringar.
- Men vi kämpar på och har nyanställt. Det ser väldigt positivt ut.
JENNIES FRISKVÅRD:
För en vecka sedan flyttade Jennie Nordström med sin 11-åriga dotter från västkusten till Älvsbyn. Hon har startat företaget Jennies Friskvård.
- Jag har rötter här. Som liten tillbringade jag många lov och somrar hos min farbror i Vidsel, berättade Jennie.
Hennes mamma växte upp i Kvikkjokk och hennes pappa i Kitajaur. Stor del av släkten finns även i Jokkmokk, Vuollerim och Luleå.
- Men jag ville till Älvsbyn. Här är naturen så fin och det är inte långt till Piteå, Boden och Luleå. Min pappa säger att det är "Same-tarmen" som drog mig hit (skratt).
Det var heller inga problem att locka med sig dottern.
- Nej, hon är som mig, framåt och positiv.
TEXT: TONY BERGLUND FOTO: STERLING NILSSON
- Dels har vi 25 gäster som ska delta i älgskidskyttetävlingen och dels en massa skoterfolk som ska medverka i helgens crosstävlingar på Högheden, berättar Monica Johansson, föreståndare.
Hon gläds åt att allt fler hittar till folkhögskolan och puffade för nya Galleri K.
Johansson berättade också om eldsjälen Matti Tuuris ambition att göra Älvsbyn till svenskt centrum för älgskidskytte och få arrangemanget av nordiska mästerskapen.
- I Finland är älgskidskytte jättestort. Det kan bli något här också. Vem som helst är tydligen välkommen att prova på, förmedlade Monica med ett skratt.
Bill Nilsson. |
SPIRA FYRKANTEN:
- Av 25 miljoner finns bara en kvar. Det är en bekräftelse på vilken framgång projektet varit och det har gett inte minst älvsbyborna möjlighet att förverkliga flera goda idéer, påpekade Bill Nilsson som är ordförande i styrelsen.
Spira Fyrkanten jobbar med att skapa möjligheter för människor på landsbygden. Syftet är att främja och driva lokal utveckling i de fyra kommunerna Älvsbyn, Piteå, Boden och Luleå med visionen att bygderna ska bli mer attraktiva att verka, bo och växa upp i.
Kent Johansson. |
ÄLVSBYHUS:
Landets största småhustillverkare planerar att, i likhet med exempelvis IKEA, starta eget finansbolag.
- Markanden för nybyggda villor krymper i Sverige. Orsaken är det nya bolånetaket, berättade Kent Johansson, VD.
Bankernas krav på 15 procents kontantinsats gör att många inte har råd att köpa sig sitt drömhus.
Därför har Kent Johansson och hans bror, som är vice VD, diskuterat att starta ett eget finansbolag för att hjälpa intresserade köpare.
- Det handlar om att nyttja vår egen kassa helt enkelt. Vi är garanterat den enda hustillverkare som kan göra det. Så jag och Stefan tittar på hur man skulle kunna sy ihop ett finansieringssystem.
Förhoppningen är att få fart på försäljningen i Sverige där markanden på kort tid sjunkit från runt 8 000 nya villor per år ned mot 5 000.
- Vi har ett mål att sälja tusen hus i år, påminde Kent Johansson.
Men prognosen ser dyster ut.
- Hamnar vi ner mot 800 hus så är det inte ekonomiskt försvarbart att ha kvar fyra husfabriker. Då klarar vi hela produktionen i Älvsbyn. Vi har redan dragit ner på produktionen i vår finska fabrik och flyttat folk till Älvsbyn för att behålla kompetensen här.
På tal om kompetens så beskrev Kent Johansson svårigheten att rekrytera höga tjänstemän.
- Vi är mitt i en generationsväxling. Kul att ha vår nya personalchef Lena Fernberg med hit, tyckte Älvsbyhus VD som var synligen nöjd med den värvningen.
Däremot har jakten på ny ekonomichef gått i stå.
- Vi har försökt i fyra månader och haft intressenter både från Göteborg och Kanada. Men allt faller på boendefrågorna. Det brådskar att ta fram attraktiva strandnära tomter.
Älvsbyhus söker också ny försäljningschef med ansvar för Sverige.
- En grannlaga uppgift men inte lätt.
Ett ljus i mörkret är de ökade bostadsbehoven i Kiruna, Malmfälten och Pajala.
- Jag hade ett samtal med Jonny Lantto på Northland och han berättade om behov av ett 50-tal hus i Kaunisvaara. Då börjar man dregla, erkände Kent.
Elisabeth Nilsson Singh. |
POLARBRÖD:
2011 blev ett rekordår! Omsättningen uppgick till 801 miljoner kronor.
- Vi är jättenöjda, förklarade Elisabeth Nilsson Singh, ordförande i moderbolaget Polinova AB.
Även detta år har fått en rekordstart.
- Vår jubileumskaka säljer över förväntan. Vi kommer att behöva anställa ytterligare ett skiftlag med 24 personer under tio veckor, avslöjade Nilsson Singh.
På tal om jubileum; Polarbröd fyller firar 40 år och bjuder bland annat på ett utstickarpris till företag med goda idéer och en miljöriktig verksamhet. Vinnaren belönas med en 100 grams guldtacka från Boliden.
- Själva siktar vi på att blir ett långsiktigt hållbart företag på alla vis, berättade Nilsson Singh.
Det gäller ekonomisk, ekologiskt och socialt.
Rikard Öhman. |
UDDA ÄVENTYR:
Udda Äventyr handlar inte bara om hästridningar i underbar natur. Bolaget erbjuder också sedan många år så kallad Heliski. Det innebär att skidåkare med helikopter flygs upp till orörda fjälltoppar för härlig skidåkning i opistad terräng.
- Verksamheten har tagit lite tid att utveckla. Men nu ser vi en ökad efterfrågan. Som ni vet gillar jag uppmärksamhet och flera branschtidningar kommer att skriva om oss, meddelade ägaren Rikard Öhman.
Skidåkningen bedrivs i Kvikkjokksfjällen och för kunderna väntar ett slags all inclusive-paket.
- De får lagad lunch på fjället av professionella kockar. Skidåkningen görs med utbildade guider. Sedan väntar en fantastisk middag i stugbyn Orrenjarka (Ekorrudden på samiska, redaktionens anmärkning), berättade Öhman.
Anders Lidström. |
GODSTERMINALEN:
Efter strul med statliga Green Cargo, som ett tag såg ut att få hela drömmen om en godsterminal i Älvsbyn att spåra ur, har nytt hopp tänts.
- Ingenting ont som inte har någonting gott med sig. Tillsammans med Älvsbyhus och Polarbröd har vi hittat nya intressenter och kunder. Det ser lovande ut, berättade Anders Lidström, prövad projektledare.
Ett nytt transportföretag (troligen Real Rail, redaktionens anmärkning) planerar att göra Älvsbyn till bas för kombitrafiken på järnväg i Norrbotten.
- Det innebär bland annat att vi kommer att lagerhålla bilar på terminalen, förklarade Lidström som inte hade mycket till övers för Green Cargos och regeringspolitikernas sätt att arbeta.
- Tidigare kunde Green Cargo boka upp alla spår på stationsgården även om de inte hade några vagnar. Det är som om en enskild bilist skulle få ensamrätt på E4:an.
Johan Lindbäck. |
AIR STAR AB:
Ventilationsföretaget Air Star står inför ett stort genombrott. Bolaget ska leverera 700 aggregat av sin nya undergolvsventialtion till två skyskrapor i Korea.
- Ett litet projekt i sammanhanget men stort för oss, förklarade Johan Lindbäck, styrelseledamot.
Han berättade också att Air Star redan räknar på större jobb i Asien.
- Vi håller tummarna, känner vind i seglen och ser ljuset i tunneln. Men det är inte tåget, skämtade Lindbäck.
Att det nya ventilationssystemet lanseras i Asien beror på att den svenska marknaden är trög vad beträffar förändringar.
- Men vi kämpar på och har nyanställt. Det ser väldigt positivt ut.
Jennie Nordström. |
JENNIES FRISKVÅRD:
För en vecka sedan flyttade Jennie Nordström med sin 11-åriga dotter från västkusten till Älvsbyn. Hon har startat företaget Jennies Friskvård.
- Jag har rötter här. Som liten tillbringade jag många lov och somrar hos min farbror i Vidsel, berättade Jennie.
Hennes mamma växte upp i Kvikkjokk och hennes pappa i Kitajaur. Stor del av släkten finns även i Jokkmokk, Vuollerim och Luleå.
- Men jag ville till Älvsbyn. Här är naturen så fin och det är inte långt till Piteå, Boden och Luleå. Min pappa säger att det är "Same-tarmen" som drog mig hit (skratt).
Det var heller inga problem att locka med sig dottern.
- Nej, hon är som mig, framåt och positiv.
TEXT: TONY BERGLUND FOTO: STERLING NILSSON