- Till en början tvivlade många av mina bekanta över mitt val, säger Kjell Jonsson och ler.
Vid Älvsbyns kommuns företagarfrukost på Fluxen under fredagsmorgonen berättade han om Polarbröds sagolika resa .
Bageritraditionen är stark i Älvsbyn.
Polarbröds historia är exempelvis mer än hundra år gammal och började när anfadern Johan Nilsson, år 1879 under sin gesällvandring, begav sig ut på äventyr i Norrland. Hans planer var att senare återvända till Götaland för att där börja som bagare.
Men under sin norrlandsresa träffades Nilsson av Amors pilar när han mötte sitt livs kärlek Hilda. Detta fick till följd att Johan Nilsson sökte och fick arbete i en bagarstuga utanför Älvsbyn.
När han sedan startade eget bageri lade detta grunden till en gedigen bagar- och familjetradition i bygden.
- Här har många bagare utbildats genom åren för att sedan själva berika övriga länet och landet med sina bakverk, konstaterar Jonsson.
Även för Kjell ledde kärleken till bageri-branschen när han träffade sin blivande fru Margareta. |
Urmakar-släkte
Men att han själv skulle ta bakvägen till framgångsrik företagare fanns inte i planerna under ungdomsåren.
- Själv har jag mina rötter i Norsjö i en släkt med urmakare och kluriga gubbar, berättar Jonsson.
Därför var kanske valet att utbilda sig till ingenjör mer naturligt.
Men liksom för Johan Nilsson så ledde kärleken till att Kjell Jonssons livsgärning ändrade riktning. När han arbetade på Läntmäteriet började nämligen en praktikant från Älvsbyn på myndigheten. Hon hette Margareta och var barnbarnsbarn till Johan Nilsson.
Hennes far Gösta hade då fört familjetraditionen vidare genom att tillsammans med sin hustru Greta starta bageri- och caférörelse i Älvsbyn. Greta är bland annat upphovskvinnan bakom världens första djupfrysta smörgås, Renklämman. Genom henne föddes också namnet Polarkaka som också lade grunden till företagsnamnet Polarbröd.
Storbageri föds
1967 gifte sig Kjell och Margareta. När hon började utbildningen till psykolog så gick flyttlasset till Umeå från Piteå där Kjell arbetat med den stora kommunsammanslagningen.
Kjell hade då fått smak på bröd-branschen. Under sin fritid började han sälja bröd i Umeå.
Kanske var det då intresset väcktes på allvar.
Skarpt läge blev det för paret Jonsson när Margaretas far Gösta, efter den fantastiska framgången med Polarkakan och Renklämman, stod inför valet att trappa ner eller bygga ut.
Han valde att satsa på ett modernt storbageri som stod klart 1977. I den vevan flyttade Kjell och Margareta upp till Älvsbyn för att hjälpa till och tog så småningom över företaget tillsammans med Margaretas systrar Elisabet och Christina med maken Jerry Bergman.
Från 32 till 398 anställda
1978 hade Polarbröd 32 anställda och en omsättning på sex miljoner kronor. Men företagets produkter ökade hela tiden i populartiet och nådde ut till en allt större marknad.
Från 1985 tog Kjell och Margareta över helt själva. I omgångar har bageriet byggts ut. Bland annat från en produktionslinje till fyra.
- Det gick förvånansvärt lätt. Jag fick nytta av mina kunskaper i stadsplaneteknik. För precis som med busstrafik så handlar brödproduktion i industriell skala om flödesmätningar. Logistik helt enkelt, förklarar Kjell.
Det var inte bara degen som jäste. Polarbröd växte, och växte, och växte...
Anna Borgeryd och Karin Bodin är den femte generationen som för den framgångsrika bagar- och familjetraditionen vidare i Älvsbyn. |
Femte generationen
2001 var antalet anställda uppe i 300 med en årsomsättning på mer än en halv miljard kronor.
Förra året hade personalstyrkan ökat till 398 anställda med en årsomsättning på 736 miljoner kronor.
- Vår filosofi har varit att växa utan att bli uppätna. Att köpa företag istället för att bli köpta, berättar Kjell som tillsammans med sin fru numera överlämnat driftsansvaret till sina döttrar Anna Borgeryd och Karin Bodin.
År 2005 övertog de som femte generation huvudägandet i Polarbröd som i dag är Sveriges tredje största i branschen. Bara Pågens och Fazer är större, men då har de holländska respektive finska ägare.
Så det största svenskägda bageriet i landet heter Polarbröd och är samtidigt ett av Sveriges absolut starkaste varumärken.
Den som vill veta mer om Polarbröds historia kan läsa Markus Bodins bok "Utstickaren" och surfa in på företagets hemsida: http://www.polarbrod.se/historik.aspx
TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND