Andreas Storm och "Bagar Nilsson" hälsar välkommen. |
Andreas Storm visar hur brödet såg ut förr. |
I byggnaden från 1920-talet inryms ett bageri samt ett café sommartid med tidstypisk inredning. Den sk 10-öres kakan och föregångaren till dagens Polarkaka bakades här redan på 1920-talet fram till 1940. I mitten av 1960-talet återupptogs tillverkningen, men då kallades kakan ”Älvsbykakan”.
Allt var inte så storskaligt förr. |
Polarmetoden är en patenterad tillverkningsmetod och därtill världens äldsta och naturligaste konserveringsmetod. Det innebär att brödet infryses under extrem kyla, samt att brödet distribueras ut till butikerna i en obruten fryskedja.
Andreas Storm färdigställer dagens deg i museet. |
Andreas Storm finns på plats och förevisar allt som finns i museet och vägleder besökarna i konsten att baka från förr och framåt.
I sommar har han dessutom fått sällskap av en betydligt träigare bagare, som står utanför och hälsar alla välkomna. Är det kanske "Bagar Nilsson" som personalen vid Polarbröd skänkt till museet.
Museet är öppet mellan 12 och 18 måndag-lördag fram till den 6 augusti, men om man vill prova på att baka så är
- Det är ingen idé att komma före kl.13, för det tar tid att värma ugnen avslutar Andreas Storm.
Text och Foto: Sterling Nilsson