Erik Brännström och Polarbröd kom på en hedrande andraplats i Mack-SM. Vann gjorde Elisabeth Johansson från Falkenberg (mitten). Trea blev Ulrika Magnusson Sundqvist, Jämtland. |
Det slutade med en hedrande andraplats efter Eliabeth Johansson från Falkenberg.
Tävlingen avgjordes i samband med Sveriges bageri- & konditorimässa i Stockholm den 15 september.
Arrangörer av Mack-SM var Sveriges bagare & konditorer. Bland tio finalister skulle Sveriges godaste, mest trendiga och nyttigaste lunchmacka utses.
Vinnare i Mack-SM 2011 blev Elisabeth Johansson från Falkenberg med mackan ”Lantliv” som består av ett rödbetsbröd med lokalt tillverkad lammsalami, rabarberkompott, cream cheese och askad getost.
På andra plats kom alltså Polarbröds kock Erik Brännström. Han följdes av Ulrika Magnusson Sundqvist.
Förutom smak och utseende bedömdes även nytänkande, tillvägagångssätt, effektivitet och möjlighet att äta mackan på språng. Vinnaren Elisabeth Johansson lyckades bäst enligt juryn som motiverar beslutet enligt följande:
- Ett färgstarkt bröd som för samman strandliv och flamenco. Ett gott stycke lantligt Halland! säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.
De tio finalisterna fick inför en expertjury färdigställa 20 mackor var på 45 minuter. Segraren i Mack-SM vinner förutom äran att ha gjort Sveriges bästa lunchmacka även ett stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.
- Oj vad glad jag blir! Det känns kul att utveckla mackan som ett bra lunchalternativ och sätta nya trender säger Elisabeth Johansson, kallskänka på Peters konditori i Falkenberg.
Erik Brännström komposition ”Vilde kocken” föll också den kräsna juryn i smaken. Du kan själv tillaga mackan. Recept finns längre ner i detta inlägg.
Vilda kocken har Polarbröds Rågstyrka som grund. Brödet glaseras på insidan med hjortronsirap och fylls med renstek, krispig sallad, ärtskott, strimlade sockerärto och avokadocrème.
Till detta kommer en Västerbottensostkrisp gjord på tunnbrödet Umgås vilket, enligt juryn, var ett överraskande inslag i fyllningen.
På tredje plats kom Ulrika Magnusson Sundqvist från Frösön med mackan ”Sur-Jämt” som består av ett surdegsbröd med rökt pepparlax, knaperstekt sidfläsk och en röra gjord på messmör, gul hackad lök, crème fraiche och gräslök.
Recept på Polarbröds SM-Macka:
Saftig Rågstyrka glaseras med hjortronsirap på insidan, fylls med rökt renstek, krispig sallad, ärtskott, strimlade sockerärtor och avokadocrème. En Västerbottensostkrisp gjord på brödet Umgås är ett överraskande inslag i fyllningen.
Till fyra härliga smörgåsar behövs:
4 st Rågstyrka från Polarbröd
1 dl sirap
2 msk rörsocker
2 dl hjortron
100g rökt renstek
1/4 huvud krispsallad
50g sockerärtor
1 st avokado
3 msk crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1/2 lime
1/4 färsk chili
50g riven Västerbottensost
8 st Umgås tunnbrödscanapéer
Salt och peppar
Gör så här:
Koka ihop sirap, socker och hjortron till en simmig sirap. Fördela Västerbottensosten på Umgås, gratinera tunnbrödssnittarna i ugn tills osten smält och fått fin färg. Mosa avocadon och blanda med lime, crème fraiche, vitlök och finhackad chili, salta, peppra och smaka av.
Pensla insidan av Rågstyrka med hjortronsirapen, fördela avocadoröra, renstek och sallad på brödet. Lägg på två Umgås och toppa med ärtskott, lägg på locket, svep en servett runt brödet och njut av en härlig vinnande macka.