torsdag 3 maj 2012

Lovande fynd i Laver kan öppna för ny gruvbrytning - upptäckta volymer jämförs med Aitikgruvan som sysselsätter 560 personer!Boliden fortsätter att leta efter koppar och guld i Laver. Och för första gången uttalar sig gruvbolagets ledning offentligt om resultatet från provborrningarna.
- .Vi är exalterade, säger Lennart Evrell, VD, till TT.
(Se även nostalgifilmen om Laver ovan och SVT Nordnytts inslag nedan)Nya borrhål, till en total längd av en mil, ska ge svar på om malmfyndigheterna är brytvärda.
- De satsar stort. Jag tror mer och mer på att det blir gruvdrift, berättade Bill Nilsson, s, kommunalråd på en av Företagarfrukostarna för en tid sedan.Kommunledningen i Älvsbyn för reglebundna dialoger med Bolidens ledning. Fram tills nu har resultaten av de tidigare borrproverna varit hemliga. Men nu lättar gruvbolaget Boliden på förlåten.
Resultaten från prospekteringen, som gjorts sedan 2008, beskrivs som mycket lovande. Visserligen indikeras låga metallhalter men det rör sig om stora volymer, 500-700 miljoner ton malm, som skulle kunna brytas i dagbrott.
- Det är ett stort koppardagbrott som den här fyndigheten, eventuellt, skulle kunna utvecklas till, säger Evrell till TT.

I Nordnytts inslag jämförs fyndigheterna i Laver med den jättelika Aitikgruvan utanför Gällivare som sysselsätter över 560 personer!.

I sommar fortsätter borrningarna.
- Jag har nästan börjat se lastbilarna passera Vistträsk mot Godsterminalen i Älvsbyn. En gruva skulle innebära ett rejält lyft för sysselsättningen i kommunen, har Bill Nilsson tidigare berättat.

Lennart Evrell påpekar att det ännu är för tidigt att återuppta gruvdriften i Laver där Boliden bröt koppar under perioden 1938-1946.
- Det tar flera år att få fram beslutsunderlag på det här. Och vi pratar om många år framåt innan en eventuell gruva kan vara i drift. Så är det med stora gruvor.

Läs hela tillkännagivandet genom att klicka här...

FAKTA LAVER

 • Laver var ett gruvsamhälle cirka 50 km väster om Älvsbyn.
 • Som mest bodde cirka 350 personer som mest där.
 • Epoken blomstrade mellan åren 1936 till 1947 ett toppmodernt samhälle som beskrevs som ett av Europas modernaste.
 • Det hade fjärrvärme, rinnande vatten, vattentoaletter och elektriska spisar i varje hus.
 • I samhället fanns även simhall, biograf och ett modernt gatusystem.
 • Senare flyttades husen till olika orter och lämnade endast kvar gruvhålen.
 • Gatusystem, dynamitförråd, samt mer och mindre tydliga rester av de hus som en gång funnits där finns kvar.
FAKTA AITIK:
 • Aitik, strax söder om Gällivare i Norrbotten, är Sveriges största koppargruva.
 • Varje dag, dygnet runt bryts och transporteras en stor mängd berg i Aitiks dagbrott. Fyndigheten består av kopparkis som innehåller koppar, guld och silver.
 • Arbetet sker med några av världens största maskiner. Här finns bergtruckar som väger 570 ton med last, där hjulen är 4 meter i diameter, grävmaskiner som rymmer upp till 45 kubikmeter berg i skoporna och hjullastare som väger 210 ton samt borrmaskiner som väger 181 ton och borrar 16 meter djupa hål.
 • Aitik har över 560 anställda och är Gällivare kommuns största privata arbetsgivare.
 • Aitik ska, som alla andra gruvor, efterbehandlas när verksamheten upphört. Efterbehandlingen av gruvan sker successivt och redan nu kan goda resultat av arbetet påvisas.
Källa: Bolidens hemsida.

TEXT: TONY BERGLUND  FOTO: BOLIDEN FILMINSLAG: SVT NORDNYTT